Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
„Bancheriţa Robin Hood“ lua bani de la bogaţi pentru a da clienţilor săraci
Gândul  - Joi, 26 Noiembrie 2009

Demni de dispreţ în opinia a milioane de oameni din toată lumea, între bancherii zilelor noastre există şi unii ale căror fapte stârnesc admiraţia, pentru că îi "împrumută" din conturile clienţilor bogaţi pe cei săraci.

Aşa a făcut şi o angajată a unei bănci rurale din Germania - supranumită de presă "bancheriţa Robin Hood" - pe care o instanţă din Bonn a decis să o lase în libertate.

Între decembrie 2003 şi februarie 2005, femeia de 62 de ani (al cărei nume nu a fost divulgat) s-a făcut vinovată de 117 operaţiuni distincte de transferare a unor sume din conturile unor clienţi bogaţi către unii săraci, relatează BBC. Primii aveau bani destui încât să nu le simtă lipsa, pe când cei din urmă se aflau în dificultăţi financiare şi aveau mare nevoie de lichidităţi.

"Bancheriţa Robin Hood" le acorda descoperiri de cont (overdrafts) unor clienţi care nu se calificau la aşa ceva, iar la nevoie - când banca făcea verificarea lunară a conturilor - ea vira bani din conturile bogaţilor în cele ale oamenilor aflaţi în nevoie. Sumele erau virate cu titlu de "împrumut", urmând ca, după rezolvarea problemelor, femeia să-i pună la loc în conturile proprietarilor. Ea identificase conturi cu sute de mii euro, la care putea umbla în siguranţă, deoarece clienţii nu le accesaseră de ani buni. În plus, majoritatea celor împrumutaţi se încadrau în limitele de overdraft ale băncii, astfel că, pentru o vreme, nu au fost probleme. Din păcate, pentru ea şi clienţii buni-platnici dintre cei ajutaţi în acest fel, unii şi-au depăşit cu mult limitele de overdraft, încât banca a început să înregistreze pierderi.

Pentru infracţiunile comise, femeia ar fi putut primi patru ani de închisoare, dar judecătorul şi-a motivat decizia îngăduitoare prin aceea că "avem de-a face cu un comportament altruist, care face cazul foarte diferit de normă". El a decis condamnarea la doar 22 luni de închisoare cu suspendare, pentru că pierderea băncii a reprezentat doar a şaptea parte din suma totală pe care angajata a transferat-o dintr-un cont în altul. Pe de altă parte, acuzata "nu şi-a băgat în buzunar nici măcar un eurocent din bani" şi tot ceea ce a făcut a fost "din compasiune pentru cei aflaţi în suferinţe financiare", a declarat avocatul ei. Instanţa a acceptat argumentul în favoarea celei pe care presa germană a comparat-o cu personajul "Mutter Courage" al lui Bertolt Brecht, adică o femeie "care încearcă să facă fapte bune într-o lume rea" (Der Spiegel).

Din eroină rămasă anonimă, "Bancheriţa Robin Hood" a intrat în rândurile săracilor pe care a încercat să-i ajute. Dată afară de la bancă, ea locuieşte într-un mic apartament cu mama bolnavă. Până la sfârşitul vieţii, o parte din pensia ei va fi reţinută pentru acoperirea pierderii de 1,1 milioane euro a băncii.

Tags: bancherita  robin hood  germania  
3751 vizite
Distribuie pe